Inramati Singur

Inramati Singur Goblenul in Opt Pasi Simpli
Sfaturi de la Dan, fiul Doinei

Cand veti primi goblenul, e cel mai probabil ca va arata nitel deformat; cu cat dimensiunile sunt mai mari, cu atat efectul este mai pronuntat; asta se datoreaza tehnicii de cusatura oblica pe care o foloseste Doina:

Nu e o problema, intrucat goblenul poate fi indreptat cu usurinta, prin calcarea cu fierul cu abur, pe dos, imediat inainte de inramare. Ca sa protejati goblenul, puteti aplica o carpa de calcat. Trebuie sa fiti atenti cand ii dati forma finala, in special cu chipul uman, unde proportiile sunt foarte sensibile si e usor sa apara deformat. O solutie pentru fixarea formei finale, este sa amplasati goblenul intins pe o placa subtire de carton sau de lemn, sa indoiti marginile goblenului in jurul placii, iar apoi pe dos, sa capsati aceste margini astfel ca goblenul sa fie perfect intins si sa nu ii permita miscarea.


Alegerea Ramei Potrivite

Eu iau goblenul cu mine la magazinul  specializat de rame, sau la magazine Foto sau alte magazine ce vand rame ieftine, in cautarea ramei celei mai potrivite. Daca nu poti lua goblenul cu tine, cel putin ia masuratorile, si un centimetru.
Culoarea ramei si a paspartu-ului sunt de mare importanta pentru efectul final. O rama aurie, sau cel putin o dunga/margine aurie in cadrul ramei, va lumina si deschide goblenul. O rama de lemn (spre deosebire de plastic) confera distinctie. Nu uita sa verifici ca rama include toate cele de mai jos:

- un paspartu (chenar de inramare), taiat profesional, cu taietura oblica si avand adancime (trebuie sa fie un carton mai gros de cca 4-5mm, sa nu fie o simpla hartie subtire)
- sticla
- capac pentru spate, care poate fi indepartat si re-amplasat cu usurinta
- dispozitiv de atarnat, amplasat cu orientarea dorita pentru goblenul dvs (de eg pe latura orizontala sau verticala), sau care poate fi re-amplasat cu usurinta

Inramati Goblenul  
1. Calcati goblenul la abur, pe dos, ca sa ii dati forma corecta; atentie deosebita la chipurile de oameni
2. Indepartati capacul de pe spatele ramei. De notat ca unele rame au capace fixate cu ace/capse/sau clame care necesita o arma de capsare pt a fi fixate; o data ce le-ati scos, ele nu mai pot fi fixate manual, si veti fi nevoiti sa gasiti o alta metoda de fixare a capacului, sau sa duceti rama la un magazin specializat de rame, care are arma de capsare. Ca sa evitati aceasta situatie, incercati sa indoiti clamele, in loc de a le scoate; le puteti indoi la 90 de grade folosind o surubelnita cu cap plat, fara a extrage capsele din rama; astfel vei putea indeparta capacul
3. Scoate paspartu-ul si aseaza-l cu fata in jos pe masa de lucru. Aseaza goblenul cu fata in jos, deasupra paspartu-ului; foloseste banda scotch ca sa fixezi temporar goblenul de paspartu.   Nu taiati marginile panzei de goblen daca e mai mare decat paspartu-ul, ci mai bine indoiti panza de goblen (aceasta va permite ca ulterior sa schimbati rama cu una mai mare):

4. Intoarceti lucrarea pe fata ca sa verificati ca goblenul e potrivit corect, astfel ca sa nu se vada margini de panza alba, nelucrata:

 5. Intoarce lucrarea iar pe dos, si fixeaza goblenul definitiv de paspartu, avand grija ca panza sa fie intinsa perfect in toate directiile si de a nu lasa margini libere; poti refolosi imprimatul care  a venit cu rama, ca sa acoperi goblenul, si din nou poti folosi banda scotch ca sa lipesti marginile de jur imprejur:

Eu nu sfatuiesc sa folositi clei sau lipici pt fixarea goblenului intrucat va fi dificil sau imposibil sa mai schimbati rama si probabil va afecta sau distruge panza goblenului.

 6. Curata sticla pe ambele fete cu o carpa. Plaseaza paspartu-ul + goblenul in rama, in spatele sticlei; re-amplaseaza capacul din spate:
7. Din nou, intoarce rama pe fata ca sa facem o verificare finala. Daca totul arata bine, fixeaza capacul din spate, prin indoirea capselor/sau clamelor, inapoi in pozitia initiala (eu le presez cu varful surubelnitei). Ca sa dai un aspect profesionist, si ca sa protejati goblenul de praf si paienjeni, poti sigila spatele tabloului cu banda adeziva cau cu o coala de hartie groasa, ce poate fi lipita de spatele tabloului cu banda adeziva cu doua fete.

8. In final, atarna tabloul pe perete ca sa iti admiri lucrarea:

Caracteristicile ramei din exemplul de mai sus sunt:
- rama de lemn culoare maro, cu o bordura aurie care lumineaza goblenul
- paspartu negru, gros, cu taietura oblica expune o bordura subtire alba care deasemeni lumineaza goblenul
- culorile ramei sunt in ton cu culorile goblenului
- geam de sticla care protejeaza goblenul
- capac la spate, sigilat cu banda adeziva pt protectie de praf si un aspect profesionist (nu se vede in exemplul de mai sus)

3 comentarii:

  1. Multumesc foarte mult pt expunere si pt sfaturi! Sper sa am curaj sa purced sieu la asamblare. Inca nu am paspartu si rame, nu stiu unde le gasesc etc

    Multumesc,
    Vali

    RăspundețiȘtergere
  2. Cateva secrete despre inramare goblen
    Liviu Vlad19 Facebook fotograf freelancer

    Cum sa punem in valoare o imagine inramata?

    Un paspartu poate pune in valoare un tablou inramat, in special o acuarela sau o gravura, realizand o margine care il distanteaza de rama. Tabloul poate fi lipit direct pe o foaie de carton, insa un paspartu decupat, prevazut in centru cu o fereastra prin care poate fi vazut tabloul, ii confera un aspect finit, mai estetic si mai profesional. Un paspartu decupat, protejeaza in acelasi timp, pastelurile si acuarelele delicate, prin faptul ca distanteaza suprafata pictata de geamul tabloului.

    Paspartuurile se pot procura de la magazinele cu articole pentru pictura si sunt disponibile in diferite grosimi, latimi si culori. Culoarea este o chestiune de gust personal, insa trebuie ori sa contrasteze, ori sa fie in culoarea ramei, a peretelui pe care urmeaza sa fie asezat tabloul si sa se asorteze cu nuantele tabloului. O grosime de 2 mm este adecvata celor mai multe scopuri.

    Cum realizam un paspartu decupat

    Aveti nevoie de un dreptar, un cutit rezistent, un echer, o rigla si o planseta. Planseta poate fi o bucata de lemn cu grosimea de 25 mm, mai lunga si mai lata decat lungimea dreptarului.

    Asezati dreptarul in lung pe mijlocul plansetei si infigeti partial in ea 2 suruburi mici, care sa sprijine dreptarul. Masurati si marcati pe fata paspartuului marimea federului ramei, precum si marimea tabloului. Marcati si un spatiu pentru marginile ferestrei, luand circa 6mm catre interior, din suprafata tabloului.

    Marginea de jos trebuie sa fie mai lata cu 13 mm decat celalalte; acest lucru compenseaza o iluzie optica care face ca un paspartu montat in jurul unui tablou, asezat in centru sa para mai ingust in partea de jos. Marginile laterale si cea de sus nu trebuie sa fie mai inguste decat dublul grosimii ramei tabloului.

    Marcati cu ajutorul unui echer pozitia ferestrei pe paspartu si verificati ca si fereastra si paspartuul sa aiba toate unghiurile drepte, iar laturile lor sa fie paralele.

    Puneti paspartuul pe o bucata de carton si asezati ambele foi sub dreptar. Cu dreptarul bine fixat in suruburi, decupati fereastra, apasand ferm. Daca doriti, puteti tine cutitul la circa 45 grade de verticala, pentru a obtine o margine oblica. Inlaturati centrul decupat si neteziti cu grija colturile ferestrei cu ajutorul cutitului si al unei bucati de hartie abraziva fina. Tot cu ajutorul dreptarului si al cutitului, taiati paspartuul la marimea ramei.

    Cum inramam tablou

    Puneti tabloul cu paspartuul deasupra, pe masa, in asa fel incat ambele sa depaseasca marginea mesei. Asezati tabloul central in fereastra. Cu o mana tineti strans paspartuul si tabloul, iar cu cealalta mana aplicati 2 bucati de banda adeziva pe dosul tabloului si pasparuului. Intoarceti pe fata paspartuul si tabloul si aplicati o fasie de banda de-a lungul marginii superioare a tabloului. Inlaturati marginile inferioare.

    RăspundețiȘtergere
  3. La realizarea paspartuului trebuiau atașate/inserate niște imagini sau fotografii.

    RăspundețiȘtergere